Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021

Άσκηση για ξεμαρκάρισμα και μονομαχία.

Άσκηση μονομαχίας-εκπαίδευση ατομικής αμυντικής και επιθετικής τακτικής, για ηλικίες Κ8, Κ10 και Κ12 σε 2 παραλλαγές. Χωρίζουμε τα παιδιά σε 2 υποομάδες (μπλε-κόκκινοι) και τα τοποθετούμε όπως στα σχήματα, οριοθετώντας ένα χώρο άσκησης 15Χ15 έως 20Χ20. Η μπλε ομάδα έχει το ρόλο του επιτιθέμενου και η κόκκινη του αμυνόμενου. Εκτέλεση σε σετ (χρόνος ή επαναλήψεις), με αλλαγή ρόλων. Αριθμός ποδοσφαιριστών 12 έως 18.
Σχήμα 1
Ο προπονητής πασάρει την μπάλα στον μπλε που εκτελεί κίνηση για ξεμαρκάρισμα, χρησιμοποιώντας και λεκτική επικοινωνία, εκτός την οπτική (κίνηση). Ταυτόχρονα ο κόκκινος αμυνόμενος κινείται για να αντιμετωπίσει τον επιτιθέμενο, που δέχτηκε την μπάλα και να αποτρέψει το γκολ. Ο επιτιθέμενος μπορεί να σκοράρει στην εστία στην πλευρά του ή και στις 2 εστίες. Εξαρτάται από την εντολή που έχει δώσει ο προπονητής.

Σχήμα 2
Οι μικρές εστίες δίνουν τη θέση τους σε εστία με τερματοφύλακα, με τον τρόπο εκτέλεσης να παραμένει ο ίδιος.

Παραλλαγές: α. Εκτέλεση εναλλάξ στις πλευρές β. Εκτέλεση ταυτόχρονα και από τις 2 πλευρές, στην παραλλαγή με τις 2 μικρές εστίες γ. Εκτέλεση με τυχαία επιλογή πλευράς (προτεινόμενος τρόπος για ηλικίες Κ10-Κ12). Σε αυτή την περίπτωση εκτελούν κίνηση για ξεμαρκάρισμα (με οπτική και λεκτική επικοινωνία) και οι 2 μπλε ποδοσφαιριστές στις πλευρές, ο προπονητής επιλέγει την πάσα και ο αμυνόμενος αντιδρά ανάλογα. Με αυτό τον τρόπο εκπαιδεύουμε το ξεμαρκάρισμα-προσφορά υποομαδικά και ο αμυνόμενος αντιδρά σε μη προβλέψιμες συνθήκες (περισσότερες επιλογές πάσας). Στην παραλλαγή αυτή καλό θα ήταν να προσθέσουμε ποδοσφαιριστές στην πάσα, αντί του προπονητή, οπότε η μπλε ομάδα θα έχει 3 σταθμούς τοποθέτησης.

Περισσότερες ασκήσεις για κάθε ηλικία στο βιβλίο ''Προπονώντας παιδιά''
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου