Πέμπτη 20 Αυγούστου 2020

Μαθήματα ζωής μέσα από το ποδόσφαιρο: Η μετάβαση

 


Ο ρόλος του προπονητή-εκπαιδευτή στη διαμόρφωση της προσωπικότητας ενός παιδιού είναι θεμελιώδης! Στη διαδικασία της μάθησης, πολλά θα γίνουν λάθος. Δεν εστιάζουμε σε αυτά, αφού δεν αλλάζει το αποτέλεσμα απλά η επισήμανση ή η κριτική του λάθους. Σωστή διαδικασία είναι να εξηγήσεις το σωστό. Να επιμείνεις στο σωστό. Να ενθαρρύνεις την προσπάθεια. Να διδάξεις πως η επόμενη φάση, είναι πάντα πιο σημαντική.  Να μάθεις στον ποδοσφαιριστή, να μην σκύβει το κεφάλι, να μην προδικάζει και μην αποδέχεται μοιρολατρικά το αρνητικό αποτέλεσμα. Να εξαντλεί τις πιθανότητες που έχει σε κάθε φάση. Να μην στέκεται στο λάθος, να μην σκύβει απογοητευμένος το κεφάλι. Λάθη θα γίνουν και πάντα θα γίνονται, σπουδαίο είναι να μην επηρεάζεσαι, αλλά να συνεχίζεις. 
Πόσα απίθανα τετ-α-τετ χάνονται; Πόσα παιχνίδια έχουν γυρίσει, ενώ φαινόταν ακατόρθωτο; Πόσες τεράστιες διαφορές στη βαθμολογία δεν έχουν καλυφτεί; 
Έτσι είναι και η ζωή... Δρόμος με δυσκολίες, απρόβλεπτες καταστάσεις, ατυχίες και αδικίες. Έχει τα πάνω της και τα κάτω της. Γι αυτό και στη ζωή πρέπει να είσαι μαχητής! Αν τα παρατήσεις, τότε σίγουρα θα είσαι στους ηττημένους. Αν όμως συνεχίσεις να παλεύεις, πολλές μάχες θα κερδίσεις. Σημασία έχει η μετάβαση σαν έννοια και στάση ζωής! Αυτή να διδάξεις, αν θες να καθορίσεις θετικά το μέλλον των μικρών σου αθλητών!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου